„Когато хората имат толкова общо – приятелството не просто е силно, то прераства в пристрастеност към общуване с тези хора.“, Милена Стратиева от екипа на 9 Academy - 9Academy
Кандидатстване

„Когато хората имат толкова общо – приятелството не просто е силно, то прераства в пристрастеност към общуване с тези хора.“, Милена Стратиева от екипа на 9 Academy


„Когато хората имат толкова общо – приятелството не просто е силно, то прераства в пристрастеност към общуване с тези хора.“, Милена Стратиева от екипа на 9 Academy 1

Милена Стратиева (накратко Миленка) е един от виновниците за реализирането на 9 Academy. Макар и само на 27 години, тя има дългогодишен опит в сферата на ПР, комуникациите и обученията. Няма да е малко, ако я определим като търсещ човек с главно „Ч”, който е готов да помогне на всекиго по всяко време. В 9 Аcademy тя беше свързващото звено между екип и участници. Видяхме я и в ролята на лектор в модул „ПР“. Не можем и да си представим как е била навсякъде по всяко време. Точно затова решихме да й зададем няколко въпросa.

Ето какво ни сподели тя за себе си и за 9 Academy:

 

Как виждаш себе си след 10 години?

10 години са много време, но това, което разбрах през последните 5 е, че определено обученията винаги ще са част от живота ми. И то прекрасна част! Предполагам, че постепенно ще прекарвам все повече време в преподаване и все по-малко в практикуване. Мечтая си за уединение в библиотека и време да напиша 3 книги – 1 с професионална насоченост и 2 – с художествена. Идеите ги има, отлежават и чакат своя ред. Мисля, че след 10 години точно ще им е дошъл редът.

 

Има ли нещо, което винаги си искала да направиш, обаче все го отлагаш във времето?

Има много неща, които искам да направя, но не ми стига времето за тях. Но най-важното и належащо вече е да стана докторант на проф. Иванка Мавродиева. Научила съм изключително много от нея и искам да уча още, непрекъснато. От 4-ти клас искам да уча френски език, но и това чака своя ред. Сега по-важен и интересен се оказа турският.

 

Откъде дойде идеята за 9 Аcademy?

Идеята за бизнес академия, която да дава на младите хора цялостна представа за бизнеса, е изцяло на Байчо. Животът ни срещна на място, където хората учеха нови неща и откриваха нови възможности. Така че съвсем естествено, когато той ми сподели тази си идея, аз я приех присърце и въпреки един период, в който нямах възможност да помагам, никога не съм имала колебание, че искам да допринеса с всичко, с което мога.

Самата концепция за 9-те модула, кои да са точно и защо да са девет, се разви в рамките на един неусетно преминал съботен следобед миналата есен. А след това 9 Academy стана това, което е, благодарение на целия екип, на всеки от обучителите и на всеки от участниците в първото издание.

 

През цялото време ти се срещаше и общуваше с много млади и мотивиращи хора. Смяташ ли, че приятелствата, които завърза в 9 Аcademy ще са дългогодишни?

Напълно съм сигурна. 9 Academy привлече като с магнит хора, които в обичайна среда се приемат за странни. Но всички ние имаме нещо общо помежду си – стремежът към развитие, непреклонността пред трудностите и ограничените ресурси, готовността да заслужим успеха с много работа.

А когато хората имат толкова общо и се подкрепят взаимно толкова силно – приятелството не просто е силно, то прераства в пристрастеност към общуване с тези хора. Поне така се чувствам аз.

 

Видяхме те и в ролята на лектор. Разкажи ни какво беше чувството от другата страна.

Обучението, което направих за участниците в 9 Academy, беше четвъртото в рамките на 2 дни. Преподаването никак не ми беше ново усещане. Заставала съм както пред критичните недоверчиви млади хора, така и пред вече доста успешни мениджъри и собственици на свой собствен бизнес, с чийто скептицизъм към лектор на 27 години ми се налага да се справям.

Но обучението за 9 Academy беше най-трудното и най-удовлетворяващото в същото време. Изключително активни, мислещи, искащи да вземат максимума, смели да участват в симулациите, задаващи въпроси, които показват, че са слушали внимателно… Невероятни млади хора, за които с удоволствие се опитах в няколко часа да споделя колкото се може повече. За мен е щастие, че голяма част от тях се обръщат към мен за съвети и помощ в сферата на PR и след обучението. Вече са много по-наблюдателни и внимателни към комуникацията си с всички заинтересовани страни и градят дългосрочен успех.

 

Какво те мотивира да продължиш напред и да преминаваш през трудностите не само в 9 Academy?

Хората. Имам щастието да съм заобиколена с градивни хора, които виждат повече възможностите, и не се фокусират върху трудностите повече, отколкото е необходимо просто да се справят с тях.

Хората, които щедро споделят знанията и опита си в името на развитието на по-добра (бизнес) среда за всички.

Някак си се научих да виждам повече доброто и да се обграждам с такива хора. Мрънкането, мързелът, безотговорността и отказващите се, защото е трудно – научих се да не им позволявам да са част от живота ми. Или поне да ги ограничавам за сметка на другите, които да са много повече.

Другото ми е даденост – инат (в здравословни дози, струва ми се ).

 

Как си представяш Академията след 5 години?

За първи път ми се наложи да отговарям на този въпрос в началото на лятото. Зададе ми го Христо Попов, обучител в 9 Academy.

Тогава нямах никаква възможност да мисля и трябваше да отговоря спонтанно. Сега си давам сметка, че не бих променила отговора.

След 5 години си представям:

– 9 Academy толкова добре финансово обезпечена, че да дава стипендии за други обучителни формати и възможности на млади хора, които са показали, че заслужават;

– 9 Academy толкова разпознаваема като ефективна и даваща на младите хора, че когато работодател или инвестиционен фонд я видят в CV-то на кандидат – веднага „да им светва лампичка“, че този млад човек заслужава по-специално внимание.

 

Какво пожелаваш на себе си, на екипа и на участниците в 9 Academy?

Търпение и воля. Чакат ни още не малко трудности, защото летвата се вдигна високо и защото мечтите ни са смели и ще има много работа, докато ги сбъднем.

Да умеем да се радваме на всеки успех. Да вярваме, че всичко е възможно с труд, находчивост и непрекъснато развитие! Да ценим истинските хора и да се стараем да даваме поне два пъти повече от това, което получаваме (и като споделени знания и умения, и не само)!

 


Блог