Инструменти за създаване на съдържание I Част 1 - 9Academy
Кандидатстване

Най-полезните инструменти за създаване на съдържание – Част I


инструменти за създаваме на съдържание

Дигиталното присъствие в днешно време е изключително важно за всеки бизнес и професионалист. За да създаваме качествено съдържание по-бързо и по-ефективно ни е нужен арсенал от инструменти за създаване на съдържание. Днес ще ви разкажем малко повече за тези, които ние използваме, и от които сме  най-доволни. Темата е разделена на две части.

Съдържание:

Част I

 • Hай-предпочитаните SEO инструменти
 • Любимите ни текстови редактори 
 • Най-интуитивните инструменти за създаване на визуално съдържание

Част II

 • Любимите ни сайтове за безплатни изображения с високо качество 
 • Най-лесните за използване инструменти за видео съдържание
 • Платформите за планиране на съдържание, които ще направят работния ви процес по-организиран от всякога. 

Да започваме!

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Полезни инструменти за писане на статии и рисърч 

Още преди да започнете да пишете (статия, блог) ви е нужна тема, която да интересува определена група хора.SEO инструментите са подходящи, ако търсите идеи за статии, ключови думи, по които да се класирате, или ако искате да разберете за какво пишат конкурентите ви.

 1. Ubersuggest

Ubersuggest e създаден от Нийл Пател, безплатен е, и е изключително лесен за използване. Алтернативи са Moz и Ahrefs. Те са платени инструменти, които имат малко повече функционалности и са подходящи в случай, че писането на съдържание е ваша професия. 

Как да използвате Ubersuggest? 

Ако се занимавате със SEO, определено трябва да прегледате блога на Нийл Пател. Статиите му са дълги и изчерпателни и покриват голяма част от темите в тази сфера. Ако искате да се запознаете по-добре с  Ubersuggest ви предлагаме тази статия. 

Текстови редактори

Много хора, уверени в езиковите си знания, подценяват текстовите редактори. Те обаче могат да са страшно полезни, защото всеки прави грешки. Особено, когато пишете важен имейл, публикувате статия или друг документ, те могат да ни улеснят живота и да ни спестят излишно неудобство. 

 1. Grammarly 

Ако пишете на английски, определено имате нужда от Grammarly. Приложението не просто редактира текстове, но и дава полезни съвети, с помощта на които да създадете чисто, подредено и ангажиращо съдържание. Ако имате нужда от още  повече функционалности, можете да използвате платената премиум версия. 

Как да използвате Grammarly 

Има няколко варианта да използвате приложението. Единият е да го правите в уеб браузъра си, като просто отидете на сайта, създадете документ и въведете текста, който искате да проверите. Другият е да активирате някой от плъгините, като Grammarly for Chrome. 

Примери: 

Това е нов документ, създаден в редактора. След като сме въвели текста в ляво, виждаме дали има допуснати грешки. Освен това, в дясно получаваме съвети относно яснотата и ангажираността на съдържанието.

2. Slovored

Дълго търсихме еквивалент на Grammarly на български език, но без успех. Ако все пак пишете на български и искате да проверите правописа си, можете да използвате Microsoft Editor-а в Word, както и сайтове като Slovored. 

В случай, че се колебаете за някоя конкретна и по-специфична дума или конструкция, можете да се обадите на Института за български език и да ги попитате. Да, точно така! В делничните дни в работно време, имате възможността да се консултирате със специалисти в областта, които със сигурност ще ви помогнат.

Визуализация на съдържание 

90% от информацията, която достига до мозъка е визуална. Това е само една от причините, които правят визуалното съдържание изключително важно. Но как да създадем качествени криейтиви, ако не сме дизайнери и ако не разполагаме с такива в екипа си?

 1. Canva

След като сте избрали правилната тема и сте създали и проверили текста си, е време да добавите изображения. 

Ако не сте дизайнер, а имате нужда от банери, добре изглеждащи постове, и други визуализации, използвайте Canva. Можете да избирате от различни шаблони и да създавате дизайни лесно и бързо. Платформата е безплатна, но ако все пак я използвате често, можете да купите Pro версията, която дава възможност да избирате от още повече шрифтове, шаблони и визии. Това, че е лесна за използване и интуитивна платформа прави Canva един от най-предпочитаните инструменти за създаване на съдържание.

С Canva можете лесно да създадете: 

 • Презентации
 • Видеа
 • Публикации
 • Лога
 • Плакати, покани и др.

Как да използвате Canva: 

Работата с инструмента е изключително интуитивна. Трябва просто да изберете дизайн и темплейт, а след това да го къстъмизирате със собствен текст и изображения. Има много туториъли в Youtube, които да ви помогнат, ако искате да правите нещо по-специфично. 

Инфографиките са едни от предпочитаните формати за предаване на съдържание, което е комплексно, съдържащо данни цифри и др. С помощта на Canva, можете да създадете добре изглеждащи инфографики буквално за минути, като изберете темплейт, фон, шрифтове, и добавите елементите, които ви харесват. 

2. Fotor

Fotor e подобна на Canva платформа, с помощта на която можете да създавате колажи, да обработвате снимки и да създавате собствени дизайни. Можете да я използвате безплатно или да преминете към Pro версията.

Най-полезните инструменти за създаване на съдържание - Част I 1
Началната страница на Fotor

Вече сме на крачка по-близо до написването на перфектния, ангажиращ и оптимизиран текст. Очаквайте втората част на статията за още полезни инструменти за създаване на съдържание, а междувременно споделете в коментарите кои са най-предпочитаните от вас.  

Сезон 9 на 9Academy започва този ноември! Кандидатствай сега за най-цялостната програма за професионално и личностно развитие в България.

Искате да научите още за дигиталния маркетинг и съвети за Вашето професионално и личностно развитие? Следете сайта на 9Academy, фейсбук страницаталинкдин и инстаграм профила ни за още полезна информация.

Автор: Елизабет Кукушева


Блог