„Being An еntrеpreneur Is The Best Job In The World” - Христо Попов за 9Academy
Кандидатстване

„Being an еntrеpreneur is the best job in the world” – Христо Попов за 9Academy


„Being an еntrеpreneur is the best job in the world” - Христо Попов за 9Academy 1

Непосредствено след първата публична лекция на 9 Academy „Добрата идея ли е ключът за успешен бизнес? А каква е ролята на парите и стремежът да ги имаме“ с гост-лектор Христо Попов, решихме да поговорим с него за опита му, за младите и за реализирането на идеите им.

Заразителният ентусиазъм и енергията на предприемача бяха поредното доказателство, че участниците в академията ще имат възможност да общуват и да се учат от успешни и вдъхновяващи професионалисти.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Ето какво сподели за 9 Academy Христо Попов:

Какво е нужно на един ентусиаст, за да се превърне в успешен бизнес лидер?

Нужни са три неща. Първото е бизнес нюх, защото той не се учи. Второто – да е много смел и да си вярва и третото – много, много да иска нещата да се получат. Ако предпочете да спи, вместо да реализира идеята си, няма как да стане.

Как да разпознаем духа на истинския предприемач?

Ако го гледате в очите, ще разберете. Когато виждате как един човек говори за идеята си, Вие ще разберете дали е готов заради нея да стане в 5 часа сутринта или не. Дали тя ще успее или не, няма значение, защото ако носи идеята в себе си, дори тя да не се реализира, ще дойде друга.

Член съм на организацията Young Presidents’ Organization, където има хора, които притежават над 20 млн. Там има три типа хора. Едните са второ и трето поколение милионери, такива, които са наследили фирмите на родителите си. Другите са мениджъри в големи компании, а третите са предприемачите. Достатъчно е да стоиш отстрани и да наблюдаваш езика на тялото им, и ще разбереш кой какъв тип е. Предприемачите се отличават с лудост, с малко повече енергия, отколкото разумът позволява. Водещото обаче не са парите. Ако искаш да правиш нещо,  не може те да са основният двигател, трябва да има тръпка.

Казват, че за да си истински успешен, трябва да откриеш своята страст. Как да намерим това, което наистина ни допада? Въпрос на проба и грешка ли е?

Абсолютно. За съжаление няма пряк път. Логиката е много проста. За да е хубава една идея, тя трябва да е нова. Единственото препятствие, което може да съществува е дали пазарът ще я приеме и дали имаш нужните умения, за да я осъществиш. Възможно е да няма някой по-опитен от теб, който да даде съвет, така че да погледнеш нещата от друг ъгъл. Ако идеята ти има заряд, тя ще създаде нещо новаторско, но трябва да се тества, тества, тества.

Какво Ви дава основание да гласувате доверие на даден човек или екип и до колко мотивацията е важна?

Ако говорим за хора на по-високо равнище в структурата на една компания – не е задача на мениджъра да мотивира. Той трябва да търси мотивирани хора и да премахва пречките по техния път. Ще дам пример с Хауърд Шулц, собственикът на Starbucks. Попитали го как е възможно всички продавачи винаги да са усмихнати и как ги обучава? Той отвърнал, че не ги обучава, а просто търси хора с хубави усмивки. Същото е с мотивацията – ако ти не я носиш в себе си, мога да те запаля по дадена идея, но това ще е временно. Това, което правят най-добрите в занаята, като Стийв Джобс, е да открият вътрешно мотивирани хора.

Защо се включихте в 9 Academy?

Включвам се в 9 Academy, защото искам да видя новото поколение. Искам да видя хора, които имат смели идеи, които взимат решения бързо и не се интересуват от политиката. Хора, които не се оплакват. Ново поколение, което да промени начина, по който се функционира тук в България. Искам да видя такива хора, които имат много пари и с тях да променят към по-добро всичко, което е около нас.


Блог