Eventex Congress 2015 - как умело да съчетаваме офлайн и онлайн преживявания за успех на събитията ни? - 9Academy
Кандидатстване

Eventex Congress 2015 – как умело да съчетаваме офлайн и онлайн преживявания за успех на събитията ни?


Eventex Congress 2015 - как умело да съчетаваме офлайн и онлайн преживявания за успех на събитията ни? 1

Eventex Congress 2015 представи разнообразие от практически съвети и похвати, които ще ни помогнат да организираме събитията си, така че да извлечем максимално много ползи от тях.

На 25 и 26 февруари международни лектори разказаха за възвръщаемостта на инвестициите, за приложението на технологиите, за целите, които трябва да имаме, когато планираме, за промените и редица детайли около събитийния мениджмънт.

Първият панел стартира Victor Neyndorff, който е творчески и стратегически партньор в MOVE People & Experience Marketing. Това, което винаги трябва да помним, преди да започнем да организираме събитие, за да имаме възвръщаемост от него, е че най-важното е да определим правилно целите му. „Започнете с края“, съветва Neyndorff, като напомни на аудиторията, че ако търсим по-добри отговори, то са нужни и по-добри въпроси.

eventex-2015_2

А трите златни такива, които запомнихме са:

– какво трябва да направят участниците, след като приключи събитието, за да им донесе то добавена стойност (промяна на поведението им, която да окаже ефект върху тяхната дейност и организация);

– защо до момента не са си променили поведението (причини за неефективността);

– какво трябва да научат, за да си променят поведението?

Поведението оказва влияние върху сърцевината, затова трябва да познаваме и четирите вида учене – информационно, чрез умения, чрез начин на мислене и чрез взаимоотношения. „Понякога си мислим, че нашата златна кокошка са организационните ни умения, а всъщност това са нашите човешки умения“, акцентира Victor Neyndorff и обобщи, че възвръщаемостта на инвестицията е манталитет.

С ползите от интегрирането на мобилните приложения в помощ на събитийния менидмънт ни запознаха Wayne Morris от Guidebook и Mike Piddock, Chett Rubenstein и Will Fearnley от Glisser. Приложенията са полезни не само за организирането на процесите преди, по време на и след него, но и за събирането на данни и опознаването на присъстващите (демографски и поведенчески данни).

Но освен използването на приложения, е необходимо да създаваме и уникално преживяване за посетителите на събитията си. За технологиите, тенденциите и идентичността на дейностите, които организираме, Juraj Holub от sli.do представи няколко успешни примери в световен мащаб. Той напомни, че емоциите на хората трябва да са ангажирани не само офлайн, но и онлайн.

Шестте стъпки, които той препоръча са:

– съдаване на преживяване на живо;

– интегриране на социални мрежи;

– изграждане на връзки (т.е. да даваме поле за създаване на контакти, networking по време на нашите събития);

– хибриден тип събития (именно успешната комбинация на живия контакт и онлайн активности);

– съвместно създаване, или как аудиторията да стане наш помощник в развитието на събитието;

– даване на власт на аудиторията, или да дадем възможност за качествено взаимодействие между лектори, организатори и гости.

 

Вторият ден беше не по-малко полезен за присъстващите на Eventex Congress 2015.

Стартът постави Alexander Blass от Innovation Institute of America, който наблегна на иновациите в живота ни и тяхното използване в събитията. Той представи „аксиомите“ на иновациите, като започна с първото нещо, което ще ни направи успешни не само в организирането на събития, но и в останалите сфери. Това е умелото съчетаване на личните ни качества и професионалния ни опит. „Вашите иновации казват много за това кои сте и какви са вашите ценности и страст“, сподели Blass и обърна внимание на различни компании, които въвеждат иновационни методи, оставащи в историята. Например TripAdvisor, GoPro, IDEO и др. Аудиторията от своя страна имаше поставена задача от него, като трябваше да се раздели на групи и да избере стратегия за промотиране на събитие на поколението “Y”, да привлече повече спонсори или да продаде повече билети за събитието си.

eventex-2015_1

Представител на България пък беше Борил Богоев, който говори за това как да „запълним дупките“ в сайта си и как да го оптимизираме по най-добрия начин, за да продадем по-добре събитието си. След похватите, свързани с landing page, типография, цветове, търсене, навигация, система за плащане и т.н., Борил Богоев се пошегува, че освен всичко това, трябва да използваме и мозъка си. Защото именно ние познаваме най-добре клиентите си и можем да им дадем най-доброто.

Единственото женско присъствие сред лекторите бе на Lindа Pereira, партньор и CEO в L&I Communications Group, която говори за набирането на спонсори за събития. Тя започна с уводни думи и целта на Eventex, а именно – нови контакти, нови партньорства и обмен на опит. В основата на спонсорството е взаимната полза, спонсорите не са просто хората, които предоставят парични средства – необходимо е да ги третираме най-вече като наши партньори. Освен това Linda Pereira акцентира, че спонсорите всъщност са нашата репутация, защото това с кого сме работили е притегателна сила за нови партньорства. Но преди да пристъпим към набирането на средства, отново трябва да знаем какво правим, защо го правим и защо то е важно.

Друга важна част за събитията е начинът, по който ги представяме. Как да правим това по-добре и как да използваме ефективно storytelling подсказа James Morgan. Историите са това, което въвлича аудиторията и подклажда нейното любопитство още преди самото събитие. Това, което трябва да правим като специалисти, е да започнем с разбирането какво продаваме, да изберем правилната история и модела, по който ще я поднесем; и не на последно място – да изберем правилните канали за комуникация.

Последният панел представи Jeremy Nicholas, телевизионен и радио говорител, който показа как да използваме снимките, така че да създадем настроение и популярност за това, което правим.

Също така гостите имаха възможност за нетуъркинг, участваха в игра, в която трябваше да съберат послание чрез QR кодове на различни локации, wellness активности между панелите за ободряване, посещение на Eventex Awards и закриващо събитие в неформална обстановка. Освен полезните съвети, Eventex Congress 2015 поднесе на аудиторията и запомнящо се преживяване.

eventex-2015_3

 

Автор снимки: Martin Stoykov Photography

 


Блог