Добра идея + усилен труд = успех - 9Academy
Кандидатстване

Добра идея + усилен труд = успех


Добра идея + усилен труд = успех 1

ICN.Bg e най-голямата хостинг компания в България, съзадена през 2004 г., оперираща с два дата центъра – в България и Германия. През 2014г. ICN.Bg ще отбележи 10 години на пазара на хостинг услуги, в които успешно се е доказала като бързо развиваща се и технологична компания, със свеж дух, креативни идеи и качество на световно ниво. За голяма радост на 9 Acedemy, ICN.Bg е съмишленик в каузата за обучение на мотивирани да се развиват млади хора, които в продължение на 5 месеца ще преминат през деветте кръга на бизнес успеха.

Любопитен факт е, че компанията е стартирала с ограничен капитал. Но следвайки формулата „добра идея + усилен труд = успех“, успява да постигне всяка цел по пътя си, да приема предизвиктелствата, които клиентите и конкурентите й отравят и винаги да излиза с най-новите услуги на пазара.

За да разберем какво е да разполагаш само с огромно желание за развитие и идея, в която истински вярваш и въпреки трудностите да успееш да се наложиш на пазара, си поговорихме с Юлиян Бориславов, управител на ICN.Bg:

 

Всяко начало е трудно, но то е още по-трудно, когато стартът е с нисък капитал. Коя беше главната движеща сила за създаването на ICN.Bg?

Когато се зароди идеята за ICN.bg аз бях на 23 г. Стартирах с брат си, който беше главната техническа мисъл. Тогава той беше на 16 г. и честно казано никой не го вземаше насериозно, въпреки че имаше знанията и уменията, както и сертификатите.

Имахме идеята, както и възможността да я реализираме. И като казвам възможност, имам предвид по-скоро техническите познания, както и бизнес стратегията. Единственото, което в случая беше ограничено бе капиталът. Но това не ни спря, тъй като вярвахме, че многото труд ще компенсира липсващите финансови средства. Това, което поддържаше с  месеци компанията жива, бе фактът, че инвестирахме всяка изкарана сума във фирмата. Постепенно започнахме да разполагаме и със средства, които да спомагат процеса на развитие на ICN.Bg напред и нагоре.

Ако нямаш даден ресурс, то винаги може да го компенсираш с друг наличен. В случая ключовият ресурс бяхме самите ние, които стартирахме и денонощният труд, който полагахме.

 

Колко време планирахте своите бизнес цели и стратегията си преди да започнете дейност?

Не планувахме дълго. Идеята се роди и директно скочихме в нея.  Създадохме юридическото лице, проучихме пазара и започнахме да плануваме кое е най-доброто, което можем да предложим на потребителите. С малкото средства, който имахме закупихме първите сървъри. Оставаше само да измислим как да платим първата такса за датацентъра.

 

 Кое Ви мотивираше в трудни моменти и разсейваше страхът от провал?

Никога не сме се страхували от провал. Ако предоставяш качествена услуга, ако си лоялен към потребителя и си насочен с грижа към него, то няма как това да не се оцени.

Вложихме цялата си енергия, желание и най-вече душа. Мислехме само какво да предложим на следващ етап на клиента. Това се оказа и основата на нашия бизнес модел и ние продължаваме да следваме тази практика.Никога не мислим за провал. Всъщност даже не сме имали време да мислим за нещо друго, освен за това какво още можем да предложим, как по-добре да го предложим. Ангажирахме се с това да го създадем възможно най-бързо.

Нашата философия винаги е била градивна, а не деструктивна. Ние не мислим в насока как да разрушим другите, а само как да надградим нещата, които правим. Пътят от една идея до най-голямата хостин компания в България, отличена с престижни награди като CISCO Business Acceleration е дълъг и изисква нито за миг да не се отклоняваш от идеята си, а да влагаш творчество и иновативност.

 

Отдадеността на екипа ли спомогна за израстването на компанията и от колко души се състоеше той в началото? 

Всъщност това беше единственият наличен ресурс – екипът (въпреки, че се състоеше само от 3-ма души). Всеки от тях много ясно знаеше каква е общата цел. Те бяха изключително вглъбени в идеята и изцяло отдадени. Всеки допринасяше за това да развием бранда. Учихме и работехме над това непрестанно. Поемахме рискове, които предварително обсъждахме. Всичко “голямо”, към което сме скачали е било нещо, в което много силно сме вярвали.

 

Кои са критериите, водещи Ви до избора на хората, с които работите?

Тук можем да се похвалим, че сме изградили страхотен екип. При нас няма интриги, няма съревнование. Ние всички гледаме в една посока и успехите на един, са успехи за всички. Вярваме, че това е правилно. Всички сме приятели, няма йерархия. Мениджъмънтът на компанията е отворен към всеки и няма нужданякой от тях да си записва приемен час, за да сподели щурата си идея.

Как търсим такива хора? – усещаме ги или те сами ни намират. Даваме шанс на всеки, който иска да се развива. Подкрепяме всички, които търсят знание и сме отворени към тях. Така градим и разкриваме потенциала на хората. Не бихме си позволили обстановка, в която да се чува: “Шефът идва” или ситуация, в която някой се страхува да сподели желанията, проблемите или идеите си. Това няма да е ICN.Bg.

 

Защо решихте да подкрепите 9 Academy?

Вярваме в предприемаческия дух. Със знанията, които вие ще предложите на тези млади хора и с много желание от тяхна страна, виждаме във всеки от тях бъдещ предприемач. Смятаме, че това което правите е важно, систематизирано и поднесено от правилните хора по правилния начин. Това е безценна информация за всички, които искат думичката “Успех” да е второто им име.


Блог