Боян Бенев и Стив Кайл разказват за значението на комуникацията в отношенията между хората и клиентите - 9Academy
Кандидатстване

Боян Бенев и Стив Кайл разказват за значението на комуникацията в отношенията между хората и клиентите


Боян Бенев и Стив Кайл разказват за значението на комуникацията в отношенията между хората и клиентите 1

Третата публична лекция, организирана от 9 Academy и целяща да срещне развиващите се млади хора с едни от най-добрите специалисти в България, бе на тема “Ролята на комуникацията”. Гост-лектори бяха Боян Бенев и Стив Кайл. След лекцията поговорихме с двамата предприемачи за значението на комуникацията в отношенията между хората и клиентите. Споделяме и с вас тяхното мнение:

 

Какво ви мотивира да реализирате идеите си? Какво ви вдъхновява? 

Боян Бенев: Харесва ми да виждам резултат от нещата, които правя и те да се превръщат в нещо истинско, което хората да използват. Някак мотивиращо е (не само в бизнеса, но и в други сфери), когато си имал идея, месеци или седмици по-късно да виждаш другите как се радват на това, което си направил.

Стив Кайл: Мотивацията ми е егоистична и алтруистична едновременно. Опитвам се да направя моето общество и околна среда по-добро място. Убеден съм, че ние можем да променим нещата. Предприемачите могат да променят околната среда, да създадат работни места, а идеите – да променят мисленето на хората. Моята цел е действията ми положително да повлияят на обществото и да направя мястото, където живея по-добро, за да мога да му се наслаждавам по-добре.

 

Необходимо ли е подобряване на комуникацията между младите предприемачи в България? Какви са особеностите на предприемаческата среда тук?

Боян Бенев: Като цяло комуникацията се подобрява много, но все още има какво да се желае. Обсъдихме го и на лекцията тази вечер. Хората се интересуват какво на тях им дава това, което са направили, а не какво получават потребителите или какво ще донесе на клиентите им този продукт. Това е доста егоистично и трябва да се промени. В същото време забелязвам, че в последната година и половина хората започнаха много да подобряват нивото на комуникацията си.

Стив Кайл: Комуникацията на всички трябва да се подобри. В технологично отношение сме добри, но не сме добри в продажбите и маркетинга като цяло. За българите предприемачеството може да бъде успешна бизнес ниша вбъдеще. Те могат да развиват производството чрез предприемачество. Но определено не комуникираме добре.

 

Какъв е ключът към успешната реализация на един бизнес проект? 

Боян Бенев: Ключът за успеха на един бизнес проект е енергия, концентрация, оптимизъм, страст, мотивация и т.н.

Стив Кайл: За успешен проект от една страна е важно да създадеш нещо, за което някой би платил, а от друга страна много добре да познаваш своя клиент.

 

Въпрос на шанс или улавяне на възможността в точното време е успехът? 

Боян Бенев: Второто. Хората постигат своя собствен успех.

Стив Кайл: Трябва да се уточни какво е успех. Ние се опитваме да създадем модел на успеха. Повечето хора разбират под успех правенето на много пари, но всъщност успех е намирането на по-добри решения на местните, малките проблеми като подобряване живота на хората, които работят за теб, на клиентите ти и на теб самия. Успехът е положително да повлияеш на хора, които познаваш. Според мен той не е просто пари или доволни акционери, а също доволни клиенти и работници. Решаването на малките локални проблеми ще доведе до решаването на глобалните. Не само в България съществуват такъв тип проблеми, всяка държава ги има.

Боян Бенев: Да, шанс е някой да те забележи, но ти избираш дали да се възползваш от него или да го оставиш да си отмине. Ако имаш желание да разкажеш за себе си, за своя продукт и екип, ще имаш по-голям шанс за успех. От собствен опит ще споделя, че повечето неща, които са ми се случили, са станали случайно. Малка е вероятността да получиш бизнес оферта или пари, докато стоиш вкъщи и нищо не правиш, отколкото ако се срещаш с хора и разказваш за своите идея и продукт.

 

Защо се включихте в 9 Academy? 

Боян Бенев: Смятам, че нивото на комуникация в България може да се промени и участието ми в 9 Academy е добра възможност да съм полезен за тази промяна.


Блог