Биляна Вутова от участниците в 9 Academy за благотворителната кампания „Изплети топлина“ и фотоизложбата "Пътят на топлината" - 9Academy
Кандидатстване

Биляна Вутова от участниците в 9 Academy за благотворителната кампания „Изплети топлина“ и фотоизложбата „Пътят на топлината“


През 2012 година Биляна заедно с Център за духовно разивтие „Калей“ подемат благотворителната кампания „Изплети топлина“.

Смисълът е в това да си помагаме взаимно. Обществото обаче, понякога го забравя и в такива моменти е нужен някой, който да ни го напомня. Такъв човек е и Биляна Вутова, участник във Втори сезон на 9 Academy.

През 2012 година Биляна заедно с Център за духовно разивтие „Калей“ подемат благотворителната кампания „Изплети топлина“. Тя цели да дари на бездомните хора по-топло пребиваване през зимата – ръчно изплетени шалове, шапки и ръкавици. Идеята е посрещната с отворени обятия от много доброволци, които получават възможността не само да помогнат, но и да се себеизразят по един различен начин.

И така до 2014 година, когато „Изплети топлина“ се проведе за трета година. За да разберат повече хора за „пътя на топлината“ Биляна и Фондация „Има начин“ организират фотоизложбата „Пътят на топлината“.

Откриването й ще се състои на 1 февруари (неделя) във VIVACOM Art Hall от 17 ч. до 19 ч.

За Ви представим по-подробно кампанията, каузата и самата Биляна, решихме да се свържем с нея:

 

Разкажи ни с какво се занимаваш и как се роди идеята за „Изплети топлина“.

Здравейте! Занимавам се с хора – с душата, емоциите и поведението им, или иначе казано – психолог съм. Винаги съм знаела, че ще се занимавам с нещо, което, както казвах още като малка, „ще помага на хората”. Сега го правя по два начина – чрез професионалния ми път на психолог и чрез личността ми на филантроп. Идеята за благотворителна кампания се роди в един момент на концентрация на благотворителни инициативи, обвързани с набиране на парични средства. Такива всъщност са повечето и в това няма нищо лошо, но това ме провокира да търся различен начин за случването на една различна благотворителна инициатива. В този момент реших, че тази кампания ще бъде без бюджет и за нея няма да се набират финансови средства.

Последва въпросът за кого ще бъде предназначена тя… Отговорът се появи бързо, тъй като отново искахме да помогнем на хора, които често остават встрани „от светлините на прожекторите”. Как ще им помогнем? Тези хора имат една ежедневна борба за живота си през студените зимни дни. От какво имат нужда? – от шапки, шалове, чорапи и ръкавици, които да предпазят крайниците им от измръзване. Тогава дойде и името – „Изплети топлина”. Една кампания без бюджет, в която участниците инвестират труд, емоции и време, за да изработят ръчно плетива, които даряват топлина. Идеята в „Изплети топлина” е изключително простичка и същевременно изключително значима.

Izpleti-toplina

Броят на доброволците се увеличава всяка година. Колко бяха те през третото издание на кампанията и какви са по възраст, пол и интереси?

През тазгодишното издание на кампанията доброволците, които се включиха, бяха 370 души. Доброволците в „Изплети топлина“ са хора с големи сърца, мечти и надежди. Хора, които са готови да инвестират от времето и труда си и вярват в промяната. Те са различни – мъже, жени, деца, на възраст от 8 до 85 години, с всякакви интереси и вълнения. Обединява ги любовта и желанието да бъдеш полезен на човек в беда!

 

На колко бездомни хора сте подарили топлина?

Тази година изплетената топлина достигна до 1700 души, а сумарно за трите години заедно сме стоплили близо 3000 хора без дом.

 

Тази година организатор на „Изплети топлина“ е Фондация „Има начин“. Кои са хората, които стоят зад нея и какво е твоето участие там?

Фондация „Има начин” се появи в продължение на „Изплети топлина.” В началото, преди три години, организатор на кампанията беше Център за духовно развитие „Калей” – организацията, която създадох и в която работя. Тя беше частна инициатива. Сега това не е така. Идеята „Изплети топлина” вече принадлежи на много хора, а фондация „Има начин” е мястото, на което те се срещат. В „Изплети топлина” бият силно две сърца – моето и на мой колега, съмишленик и приятел – Маргарита Соколова. Двете дадохме живот на кампанията и отново двете създадохме фондация „Има начин”, където тя е председател, а аз изпълнителен директор. Ние поставихме началото, а днес фондацията е дом на много хора с топли и добри сърца.

Kehayov.com PRINT-121214 152615

Прилагаш ли наученото в 9 Academy до момента в някоя от дейностите си?

Изчаквам. Ще мога да отговоря на този въпрос след края на 9 Academy. В момента събирам знание, опит и преживявания. 9 Academy ми показва, че чисто интуитивно съм спазвала правила, за които не съм знаела, че се наричат така. Запознаваме с хора, в които има „изплети топлина” като идея, ценностна система и вяра…и абсолютното доказателство за това, че ИМА НАЧИН!

 

Да очакваме ли скоро друга благотворителна инициатива и София ли е първата спирка на изложбата „Пътят на топлината“?

На финала на тазгодишното издание на „Изплети топлина” ще разкажем за новия си проект, който се нарича „Подкрепи бездомен”. В него ще разкажем историите на хората, които са на улицата – от какво те имат нужда, с какво можем да им бъдем полезни. Това ще бъде първата крачка от крайната цел на фондация „Има начин” – създаването на рехабилитационен център за бездомни. Фотоизложбата „Пътят на топлината” се провежда в София и чрез нея ще отбележим финала на благотворителна кампания „Изплети топлина”. До следващата зима и следващите моменти, които ще бъдат запечатани от обективите на фотографите, сърцата на доброволците и душите на хората без дом.

 

Ние от 9 Academy пожелаваме успех на Биляна и нямаме търпение да посетим изложбата. Съветваме и Вас да го направите.

Фейсбук страница на събитието може да намерите тук: https://www.facebook.com/events/430043910478110/?fref=ts

 


Блог