„9Academy E приключение за всеки един от хората, които се включват в нея“, Николай Неков от екипа на 9Academy - 9Academy
Кандидатстване

„9Academy e приключение за всеки един от хората, които се включват в нея“, Николай Неков от екипа на 9Academy


Николай Неков от екипа на 9Academy

Николай Неков (Ники) е в екипа на 9Academy още от самото начало. С право бихме могли да кажем, че всичко, което се е случило, е минало през неговите очи, просто защото той е главното действащо лице зад обектива. Ники е един от фотографите на 9 Academy и благодарение на него аудиторията успя да усети вълнението от това, през което преминаха участниците и екипа. Също така Ники взимаше активно участие през цялото време, макар всичко останало, с което се занимава. Често дори се чудехме дали тайничко не се телепортира.

Ето какво сподели пред нас за себе си и 9Academy:

 

Занимаваш се с много и различни неща, разкажи ни по какво работиш в момента?

Така е, не мога да се концентрирам само върху едно, но все пак се опитвам. В момента работя главно върху координирането и развитието на Бизнес клуб УНСС, сега сме в края на  период за набиране на нови попълнения и ни предстоят доста интересни и големи проекти. През останалото време работя като фоторедактор в webcafe.bg, а съм и студент в УНСС, 4-ти курс, Маркетинг, опитвам да ходя и на лекции, а всъщност имам доста интересни преподаватели. Обичам да снимам и към момента това е едно от основните неща, с които помагам в 9Academy. Снимането е страст, на която обичам да се отдавам, пътуването също ме зарежда адски много, както се досещате в повечето случаи вървят ръка за ръка. Последното голямо предизвикателство, което приех, беше отразяването на Global Webit Conress Истанбул (събитие с в два дни с над 100 лектора и хиляди участници от цял свят), което всъщност трябваше само да отразявам като единствен фотограф – доста интересно приключение беше, научих много.

 

Имаше и самостоятелна изложба, посветена на Индонезия. Колко време се подготвя за това и какви бяха емоциите около проекта?

Като цяло емоциите, свързани с Индонезия са една доста специална графа, и всичко свързано с темата носи един по-специфичен азиатски заряд. Подготовката на събитието ми отне по-малко от месец, но с доста предварителни уговорки и съдействие от част от екипа на Академията. В крайна сметка паралелно организираме и други изложби в Поморие, Велико Търново и други по-малки градове. А и 9Academy кипеше с пълна сила точно по това време.. Със сигурност един от най-динамичните месеци в годината, в крайна сметка от 1-ви април до началото на юни изложбата можеше да бъде видяна в София. Получих доста поздравления и се радвам, че снимките бяха видени от толкова много хора. Сега работим по една малко по-нестандартна изложба с непоказани кадри от Индонезия в края на ноември (надявам се). Но за нея ще разберете съвсем скоро.

 

Какво те мотивира да се включиш в екипа на 9 Academy?

Не е имало такъв въпрос. Всичко си стана напълно естествено. Имам щастието да съм в екипа още от самото му създаване и определено мисля, че съм голям късметлия.
Хората. Те ме мотивират. Самият екип беше събрал толкова интересни и вдъхновяващи хора на едно място, че беше „подсъдимо” да не се присъединя. В крайна сметка и до ден днешен това ме мотивира най- много – възможността да работя с точно тези хора и да успяваме да помогнем на още толкова много „сродни души”.

Възможността за промяна в статуквото и изграждане на един нов, алтернативен път за развитие и обучение на младежите в България. Един път, който им дава много примери и срещи с практиката. Един път, който ги развива не само като знания, но и като разбирания, контакти. И не на последно място ги учи да работят заедно, да следват една кауза, както участници така и организатори.

 

Със сигурност си имал най-различни ситуации по процеса на заснимане. Разкажи ни някоя интересна случка.

Със сигурност интересните моменти далеч не са били един или два, признавам, че преди всичко е и доста забавно да се работи в екипа на Академията. Като цяло почти не ми се е случвало да съм само фотограф, дори в началото. Понякога съм влизал в две или три роли на едно събитие, а понякога ми се е налагало да съм и на три места едновременно, но това е част от приключението, наречено 9Academy.

Понеже всички в екипа сме супер герои, аз също съм такъв и от известно време съм обещал на екипа да измисля машина за клониране или поне телепорт (каквато подозират, че вече притежавам). Работя по концепцията, но за момента смея да твърдя, че се справяме и без такава (колкото и да не си признаваме). Поздравления за целия екип, който успява да развива „безкрайното” на практика бъдеще на Академията. Радвам се, че имам възможността да работя с вас.

 

С какво допринесе 9 Academy за теб самия? На какво те научи?

9Academy e приключение за всеки един от хората, които се включват в нея – организатори, участници, лектори и т.н. Научи ме, че всичко е възможно, стига да знаеш какво искаш и да имаш правилния екип, с който да тръгнеш по пътя на мечтите си. Въпреки че понякога променяш пътя си, това е част от приключението към успеха.

Научи ме на милион и три неща, при това доста ранообразни и  доста полезни, както уменията по ПР, така и бизнес мандалата на Бизнес института и още много много неща. От редене на столове за кратък период до стратегическо анализиране на бизнес идея с минимални усилия (още в първия модул на Сезон 1). Срещна ме с доста интересни лектори и научихме много, заедно с участниците.

В 9Academy научих колко много не знам (почти като Айнщайн мисля). Припомних си, че човек се учи цял живот и със сигурност може да научи нещо от всеки един от хората покрай него. Особено когато те са толкова подбран уникален кръг от хора.

Колкото и силно да звучи – 9 Academy ми дава надежда за развитието на България. Събира толкова будни и мотивирани младежи, които са най-доброто доказателство, че всъщност младите в България можем. Имаме достатъчно причини да продължаваме да се борим със суровата действителност по наш си начин и нищо не може да ни откаже. Общността на Академията става все по-голяма и по-голяма.

 

Как виждаш развитието на Aкадемията занапред и ще продължаваме ли да те виждаме зад обектива? А може би и в друга роля?

9Academy е една приказка, която за най-голямо наше щастие тепърва започва. Никой не може да каже къде ще сме след 3-5 години, но съм сигурен, че ентусиазмът и желанието за работа и развитие на проекта на екипа ще се запази дори много повече. Успяваме да стигнем и помогнем на все повече хора, което всъщност е едно от най-важните неща.
Всъщност – да, ще продължавате да ме виждате зад обектива, макар и все по-рядко във втория сезон. Ще опитам да организирам екип от фотографи, които да се грижат за качественото отразяване на всяко едно събитие в програмата. Снимките са важни, те са лицето на Академията за всички, които все още не са имали възможността да се докоснат до емоцията да си част от нея.

Освен това, тази година ще работя и за подобряване на връзката и сътрудничеството между Бизнес клуб УНСС и 9Academy. Това е важно и със сигурност ще е полезно и за двете страни.


Блог