"9 Academy ми помогна да се чувствам по-уверена и да преборя някои свои страхове и притеснения.", Десислава Тодорова от участниците в първото издание на 9 Academy - 9Academy
Кандидатстване

„9 Academy ми помогна да се чувствам по-уверена и да преборя някои свои страхове и притеснения.“, Десислава Тодорова от участниците в първото издание на 9 Academy


"9 Academy ми помогна да се чувствам по-уверена и да преборя някои свои страхове и притеснения.", Десислава Тодорова от участниците в първото издание на 9 Academy 1

Десислава Тодорова е един от основателите на CSR Bulgaria – българската мрежа за корпоративна социална отговорност (КСО) и главен редактор на CSR Mediawww.csr.bg. Работи в сферата на КСО и неправителствения сектор вече повече от 4 години. Автор е на множество статии и трудове в сферата на КСО.

Завършила е „Международни икономически отношения“ в УНСС и магистратура „Маркетинг“, а понастоящем завършва първата по рода си магистратура в България по „Корпоративна социална отговорност“ във ВУЗФ.

Като човек, който никога не спира да си задава въпроси и да търси себе си, се интересува от личностно развитие и себепознание. Част е от Клуба на завършилите Марков колеж и от екипа на MasterMindBulgaria.

 

Какво те провокира да се запишеш за участие в 9Academy?

Понастоящем до голяма степен съм ангажирана с бизнес развитието организаицията, което създадохме – CSR Bulgaria и макар това да е организация с идеална цел, тя също трябва да се издържаса и да предоставя добри условия на хората, които работят за каузата да се развие корпоративната социална отговорност в България. Така че причината да проявя интерес към 9Academy бе именно тази – да науча повече за бизнес сферата.Отдавна търсех нещо, което да представя бизнеса в неговата дълбочина и да не набляга само на теорията, а да те среща с реалността и с най-добрите от най-добрите!

 

Премина успешно през деветте кръга за развитие в бизнеса. Кой беше най-полезен и интересен за теб и имаше ли моменти на изненади?

Всички модули за мен бях много интересни и много полезни. Все пак идеята им е да представят бизнеса в неговата цялост, а аз исках да разбера точно това – да погледна цялата картина. Все пак определено бях много впечатлена от модул „Предприемачество“, „НПО“ и „Продажби“. Имаше теми, които определено не очаквах да бъдат включени в програмата, но всъщност бяха много на място и представяха една различна, доста тясна може би част от даден модул, но именно благодарение на това, че бяха посветени на нещо конкретно, даваше най-голяма стойност.  Просто дори и не допусках, че в такъв формат може да се достигне до такава дълбочина и да се погледнат толкова различни аспекти от една сфера – нещо, което в университета се учи с години и накрая сякаш не се докосваш до нищо конкретно и практично.

 

Времето, прекарано в 9 Academy, помогна ли ти за твоето професионално и личностно израстване и ако да – как?

9 Academy ми помогна най-вече в това да се чувствам по-уверена и да преборя някои свои страхове и притеснения. По време на програмата съвсем целенасочено тренирах както своите лидерски качества, така и умението да работя в екип като бъда водена от друг. Приключвайки програмата, осъзнах отново нещо много важно – всичко е в твоите ръце! В проект като този можеш да намериш съмишленици, можеш да получиш ценни съвети, инструменти, примери, задачи, но успехът ти зависи единствено и само от това доколко успяваш веднага да приложиш всичко научено към твоя казус, към твоя бизнес и да превърнеш това знание в истинска компетентност, то да премине през теб. От преживяното най-много се учи. Да, програмата, добре подбраните лектори, въздействащата реч са важни, но накрая запомняш само онова, което истински е преминало през теб, предизвикало емоции и ти е дало мотивация и фокус да действаш!

 

Освен че се учихме, не спирахме и със забавленията. Кой е най-яркият и запомнящ се спомен за теб в Академията?

Много са ярките спомени от всички тези близо 6 месеца! Включително и такива, в които ми е било гласувано доверие, в които съм чувствала подкрепа от отбора или от някой лектор. Изключително приятни бяха срещите по екипи, изпълнени с много мотивация, понякога леки спречквания, но и много вдъхновяващи. Още по-приятни бяха неформалните срещи с всички от академията. Но може би онова, което ще запомня с истинска благодарност е пътуването ми до Гудевица с част от участниците в академията. Това беше моя мечта, която отлагах отдавна, но 9 Academy сбъдна по възможно най-прекрасния начин! Това бяха три дни на истинско и безмерно щастие, път към себе си и към корените ти. Нещо, което ти преобръща представата за живот, за приятелство, за това кое е ценно в живота.

 

Кое беше най-ценното, което научи за себе си и бизнеса?

Това, което за мен беше безценно като урок, бе речта на Христо Попов на финалното събитие на академията. Той тогава каза: (цитирам по памет) „За да си успешен не са ти нужни нито хиляди знания, нито стотици умения. Нужно ти е първо да знаеш „Защо го правиш?“, смелост да го направиш, енергия, за да го продължиш и да не се предаваш! Нужен ти е характер! Затова развивай характера си, тренирай го всеки ден като мускул, стигай до ръба на възможностите си!“ В бизнеса и в живота, най-важното нещо е постоянството и умението да намираш сили да продължаваш да се бориш. Това развива характера ти и реално нищо не може да те сломи.

За себе си, смятам, че вярвам в мечтите си и че мога да бъда упорита и силна. Доказала съм го неведнъж, включително за 4-те години, през които продължавах да вярвам в бъдещето на CSR Bulgaria. За мен беше много важно да си го потвърдя, достигайки и до финала на 9 Academy и да докажа на себе си отново, че реша ли нещо, го постигам.

 

Защо кръгът не се затваря?

Защото не е кръг, а спирала, която върви все по-нагоре и по-нагоре.

 

Какво би посъветвал и пожелал на бъдещите участници в 9 Academy?

Бих им пожелава да срещнат прекрасни хора, каквито и аз срещанах по време на академията и да запазят взаимоотношенията си с тях. Изклчително важно е да се обградиш с целеустремени хора, които вярват, че могат да направят и невъзможното. Защото те са твоята среда – хората, с които се обграждаш. Така че за мен това е най-ценното с, което си тръгвам – добри приятелства. 


Блог