„9 Academy- 9 малки крачки за човека, голям скок надълбоко в бизнеса!“, Цветомир Аврамов от участниците в първото издание на 9 Academy - 9Academy
Кандидатстване

„9 Academy- 9 малки крачки за човека, голям скок надълбоко в бизнеса!“, Цветомир Аврамов от участниците в първото издание на 9 Academy


„9 Academy- 9 малки крачки за човека, голям скок надълбоко в бизнеса!“, Цветомир Аврамов от участниците в първото издание на 9 Academy 1

Цветомир Аврамов работи в сферата на неправителствения сектор от вече 8 години. До 2013 година е председател на Младежки парламент- Варна. Член е и на Общински превантивен клуб-Варна, част от международната Y-Peer мрежа. Известно време е работил в различни медии – автор е на множество статии и е бил водещ на младежко предаване.

В момента е студент в УНСС– специалност Финанси, счетоводство и контрол, а това лято преминава успешно и стажантската програма на Крестън Булмар.

Преди 3 години с екип от съмишленици взима участие в предизвикателството „Най-добра учебна компания на България”, организирано от Джуниър Ачийвмънт България и печелят първо място, с което представят страната на международния формат на състезанието.

Твърди, че неговата страст е образованието. През последните няколко години провежда доброволно множество обучителни интерактивни сесии по метода „връстници обучават връстници” в училища във Варна на теми- превенция Трафика на хора, Сексуално и репродуктивно здраве и безопасен Интернет. През следващата година заедно с негови колеги планира да реализират обучителни сесии и в град София, за което ще приветстват всякакъв вид подкрепа.

Ето какво сподели Цецо за участието си в 9 Academy:

Какво те провокира да се запишеш за участие в 9 Academy?

Ще бъда напълно откровен. Тъй като ми беше първа година в УНСС и като цяло в София, много исках да навляза по-бързо в новата обстановка. Исках да навляза в една по-различна среда, среда на критично мислещи хора, на проактивни хора с идеи, на предприемачи. Защото нали хората казват „с какъвто се събереш, такъв ставаш”.

Освен това с един приятел развивахме идея (а да се похваля- от септември ще я и стартираме) и знаехме, че няма как Академията да не ни е полезна. Кандидатствахме заедно с него, но той нямаше възможност да участва пряко, защото не живее в София. Затова в началото след всяко обучение му разказвах ентусиазирано и подробно как е минало, за какво сме говорили, какво предстои. И прилагахме всичко научено на практика в нашата идея за бизнес.

Премина успешно през деветте кръга за развитие в бизнеса. Кой беше най-полезен и интересен за теб и имаше ли моменти на изненади?

Изненадите бяха ежедневие в 9  Academy! Всяко обучение бяхме с различен лектор с различен подход и различен начин на мислене, което беше страхотно. Най-интересен лично на мен ми беше първият кръг- предприемачеството. Защо ли? Може би заради лектори като Христо Попов, Крис Георгиев, Стани Милев… а може би просто защото предприемачеството ме вдъхновява.

Практика, практика, практика- ето това липсва в образователната ни система и именно това беше в изобилие в Академията. Така се учи пълноценно.

Времето, прекарано в 9 Academy, помогна ли ти за твоето професионално и личностно израстване и ако да – как?

Не мога да не кажа, че един от най-полезните за мен кръгове беше и третият- финанси и счетоводство. Първо, защото в момента това уча в университета, и второ- защото след 9 Academy успях да премина и стаж в Крестън БулМар, най-голямата счетоводна компания в България, и това се случи, заради високо цененото име  на Академията.

Видях, че ако човек върши своята работа с желание и ентусиазъм, нещата просто се получават по-добре. Да, това сме го чели в книгите на Джон Максуел, Ричард Брансън и много други, но да го видиш на практика е различно.

Освен че се учихме, не спирахме и със забавленията. Кой е най-яркият и запомнящ се спомен за теб в Академията?

Много ми е трудно да се конкретизирам само върху един спомен. Само като ми дойде наум думата 9 Academy и всеки път се усмихвам, не за нещо конкретно, а ей така.

Кое беше най-ценното, което научи за себе си и бизнеса?

Научих, че само добрата идея не стига за успешен бизнес, важно е да имаш сплотен и добре организиран екип, който наистина да желае да я реализира. Разбрах също, че е изключително важно в екипа да има лидер, който да го мотивира, вдъхновява и балансира. Това за мен бяха едни от ценните уроци, които си отнесох от 9Academy. За съжаление ги осъзнах по трудния начин, след като нашият екип не можа да се обедини в идеята ни, но човек се учи най-добре от грешките си.

Друг много важен урок за развиването на бизнес, който научих, ще го обобщя със сентенцията на Христо Попов- „Характер му е майката!”.

Защо кръгът не се затваря?

Както Жюстин Томс каза на закриването на Академията, кръгът не се затваря, защото е спирала. Напълно подкрепям това твърдение. Хубаво е да мислим, че можем да затворим всичко, свързано с бизнеса, в един кръг, но не можем. Тепърва всички имаме да учим и преживяваме още много. Но 9 Academy ми даде основата на тази спирала. От мен остава само да продължа да я развивам още и още.

Какво би посъветвал и пожелал на бъдещите участници в 9 Academy?

Бих ги посъветвал да отидат заредени с много положителна енергия и желание за развитие. 9Academy е нещо, което отнема много време и трябва здраво да се работи, но определено си заслужава. 6-те месеца бяха заредени с толкова много емоции и практически знания, че без съмнение бих се включил и в следващото издание на Академията!Academy- 9 малки крачки за човека, голям скок надълбоко в бизнеса!

 


Блог