8 полезни инструменти за онлайн събития - 9Academy
Кандидатстване

8 полезни инструменти за онлайн събития


8 полезни инструменти за онлайн събития 1

Кои инструменти за онлайн събития използвате? Споделете в коментарите!

Пренасяйки голяма част от комуникациите си във виртуална среда, всички ние имаме нужда от достъпни решения за необходимата адаптация. Преди да изберете софтуер за онлайн събитието си, трябва да си отговорите на няколко въпроса. 

  • Колко хора очаквате да се включат?
  • От какви функционалности имате нужда?
  • Нужен ли ви е по-специфичен софтуер, или можете да стриймвате събитието с някои от популярните безплатни инструменти? 

Никой от всички инструменти за онлайн събития не е предвиден да отговори на нуждите на всеки, затова проучете не просто кои са добрите платформи, но и кои отговарят на вашите специфични нужди. И разбира се, тествайте различни решения!

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 10 на 9Academy

Ето и някои идеи от екипа на 9Academy! Приготвили сме ви платформи за цялостен стрийминг и мениджмънт на виртуални срещи и събития, както и инструменти за онлайн събития, които ще направят презентациите ви по-интересни и завладяващи. 

Надяваме се да ви улесним, независимо от това дали правите презентация, онлайн среща, или друго събитие във виртуална среда. 

Платформи за уебинари и виртуални събития

Разбира се ще започнем с Zoom. По данни от The Verge, още през средата на миналата година платформата реализира голям ръст в броя на потребителите си и увеличава печалбите си. Платформата е подходяща за провеждане на конферентни разговори, виртуални конференции, виртуални класове и различни онлайн събития. Zoom добави и нови функционалности, последните от които са свързани с това разговорът да може да прилича на класна стая или офис, което я направи изключително популярна в образователната и бизнес сфера. 

Алумни 9Academy разказват за участието си Сезон 7
Алумни 9Academy разказват за участието си Сезон 7

Както сигурно знаете, последните 2 сезона на 9Academy се провеждат във виртуална среда. Именно Zoom е платформата, която използваме за обученията си и някои от нашите събития, като Панаир на идеите и Казусите по групи. 

Zoom, както повечето подобни приложения има платена и неплатена версия. В безплатната можете да поканите до 100 човека, както и да се съобразите с лимита от 45 минути за разговор. Можете да разделяте хората в стаи, което е почти като събитие на живо. Ако все още не сте използвали Zoom предлагам това видео, което доста подробно обяснява процеса на създаване на събитие. 

Алтернатива на Zoom за срещи и конференции е инструментът на Google – Google Meet. Платформана е безплатна, и страшно удобна за интеграция в Google Calendar и други инструменти. Няма да задълбаваме в нея, тъй като повечето от нас, а убедена съм и от вас я използваме ежедневно и познаваме добре. Ако все пак искате да научите повече за Google Meet, вижте това видео от преди няколко месеца, в което се обобщават новите функции на платформата. 

Eventcube е доста по-комплексно решение, което поне според мен е подходящо за по-мащабни събития, менажирани от екип. Една от многото ни любими функционалности на Eventcube е post event content hub-а, или с други думи, мястото, където след дадено събитие можем да гледаме отново видеата от ивента. Както се досещате, това е доста полезна функция, особено ако сте решили да пуснете пералня по време на някое онлайн събитие и сте пропуснали нещо важно. Друго интересно нещо, което ни предлага платформата е системата за продажба на билети, за да не се налага да търсим отделни решения и за това. 

Платформата е подходяща за жива музика, работилници, семинари, курсове и други събития.

Стрийминг услуги

Някои от стрийминг услугите, които могат да са ни полезни за онлайн събития са: 

  • Facebook Live 
  • Youtube Live 
  • Twitch 

Тези инструменти за онлайн събития имат различни функции, предпочитани са за уебинари и стриймове. Ако решите да използвате тях, не забравяйте да предвидите модератор на чата, който да отговаря на въпроси и да насочва комуникацията. 

Инструменти за ангажиране на аудиторията

Всички знаем колко е важно публиката да бъде ангажирана по време на едно събитие, среща или презентация. Един от инструментите, които помагат за тази ангажираност, е sli.do. Платформата е подходяща не само за виртуални, но и за събития на живо, и е изключително лесна за използване. 

8 полезни инструменти за онлайн събития 2
Така изглеждат резултати от анкета в sli.do

С помощта на sli.do можете да задавате въпрос към публиката. Те от своя страна трябва да въведат кода на срещата, след което имат възможността да отговорят на въпросите ви. И понеже голяма част от хората предпочитат да не взимат пряко участие в разговора, по време на конференция, платформата им предоставя възможността да се включат в дискусията без да включват камерата си или да разговарят с презентиращия директно. От своя страна презентиращият може да види колко хора са отговорили и какви отговори са дали. Инструментът дава възможност за създаване на различни видове анкети, тестове и други. За да създадете първото си събитие в sli.do, изгледайте  това видео.

Mentimeter е страхотен инструмент, който в 9Academy често използваме. Защо? Защото освен че можем да правим презентации с негова помощ, може да правим нещо още по-вълнуващо, а именно да разбираме и визуализираме мислите на публиката. Точно така, можем да зададем въпрос, а отговорите се изписват и комбинират, като получилите повече популярност, са като по-големи от другите. Доста интригуващо, мен ако питате. 

Топ инструменти за онлайн събития. Mentimeter
Топ инструменти за онлайн събития

Инструменти за онлайн събития. Заключение.

През последните вече две години, всички инструменти за онлайн събития се превърнаха в изключителна необходимост. Това разбира се се дължи на факта, че в условията на глобална пандемия много от събитията и комуникациите ни се пренесоха във виртуална среда. И колкото повече и по-различни мероприятия започнаха да се осъществяват онлайн, толкова се повишиха и нуждите от инструменти и функционалности, улесняващи процесите и доближавайки ни възможно най-близо до едно събитие на живо. Надяваме се статията да ви е била полезна. Ще очакваме и вашите идеи в коментарите, за да направим материала за инструменти за онлайн събития още по-цялостен.

Искате да научавате първи за други страхотни възможности? Следете сайта на 9Academy, фейсбук страницаталинкдин и инстаграм профила ни за още полезна информация.

Автор: Елизабет Кукушева


Блог