4 TikTok вдъхновения от големия бизнес за твоята компания - 9Academy
Кандидатстване

4 TikTok вдъхновения от големия бизнес за твоята компания


TikTok

Вълнуващото време, в което живеем, ни донесе много промени в различни аспекти в живота ни. Дигиталната вселена също се сдоби със своята нова и много ярка звезда и това е TikTok. В началото платформата беше просто поредното приложение, в което хората можеха да създават развлекателно съдържание през свободното си време. Сега обаче приложението е стъпило здраво на картата на дигиталния маркетинг и има свой собствен раздел, изцяло обособен за бизнес и реклама.

Ние от 9Academy следим с интерес всичко случващо се с TikTok и затова избрахме 4 рекламни кампании на едни от най-големите компании в световен мащаб, които да споделим с Вас.

А ако все още се чудите “Как TikTok стана толкова популярно приложение?”, Ви предлагаме анализ на бизнес канавата на платформата:

#StrongerAsOne – примерът на eBay

Със сигурност няма да сбъркаме, ако кажем, че eBay е една от най-големите платформи за онлайн търговия в световен мащаб. Именно заради това и TikTok ги представят в своите примери за успешни рекламни кампании в приложението. Надсловът на кампанията е #StrongerAsOne, а целевата аудитория на компанията е младежта във Великобритания. Основната цел на eBay е да покаже, че малкият бизнес, който оперира всичко чрез платформата за търговия, има значение и, че е подкрепен от цялото семейство на компанията. Затова eBay се свързват с Vidsy, които са криейтив партньор на TikTok, за да продуцират емоционалното видео за кампанията. За приблизително 24 часа това видео достига до 16 милиона души, а спрямо целта да пренасочи потребителя към eBay чрез learn more има над 17% CTR. Така кампанията е достигнала много над очакванията на дигиталния екип на онлайн платформата за търговия и е постигнала не само осведоменост сред младежта за бранда, но и много голям ръст в трафик и покупки. Повече за този case study ще откриете тук.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

TikTok, Netflix & Chill

Представете си рекламната Ви кампания да има близо два милиарда преглеждания. Звучи феноменално… и напълно постижимо за гениалните маркетолози на Netflix. А каква е целта? Коледен минисериал на територията на Германия, който трябва да набере популярност. Netflix са пределно наясно как мислят, говорят и живеят Gen Z и милениалите, което е най-големият им плюс пред огромна част от конкурентите им. Именно затова те се свързват с едни от най-големите създатели на съдържание в Германия, чийто контент е директно насочен към вече споменатите демографски групи. Освен това те залагат на простотата в хаштага си, а именно #NetfliXmas, който е леснозапомнящ се. Съдържанието, което са комуникирали с инфлуенсърите, е забавно, леко и попада в сферата на инфотейнмънта. Какви са резултатите? Милиард гледания за две седмици и близо два милиарда на обща база. Още по темата вижте тук.

4 TikTok вдъхновения от големия бизнес за твоята компания 1

Spotify, или как да ангажираме потребителите си?

Няма нужда да представяме Spotify (б.а. По време на написването на тази статия беше използвана именно тази платформа). Възможностите на приложението са добре известни на всички вас, а криейтивите им (напр. кампанията за year in review) са ненадминати. Как обаче се рекламира нов пакет, когато всички толкова са свикнали с трите възможности на Spotify? Това ни разкрива дигиталният екип на платформата в Германия, който с помощта на инфлуенсъри и едно много лесно и забавно за изпълнение предизвикателство, вдигат разпознаваемостта на Duo предложението си за двойки (което е по-оптимално по техни думи от семейния пакет). Името на предизвикателството е #HowDuoYouListen и двойки трябва да се снимат на фона на компилация от песни, като избират коя от тях им харесва повече. Във визиите на криейтива присъства и логото на Spotify, което още повече помага за разпознаваемостта на новия им пакет. Резултатите са над 713 милиона гледания, над 200 хиляди записани двойки за новия план и 8 % повишаване на ясното разпознаване и осъзнаване на присъствието на Duo пакета на Spotify.

4 TikTok вдъхновения от големия бизнес за твоята компания 2

Дигиталният Lancaster University

Дигитализацията на образованието ни интересува повече отвсякога. Затова вярваме, че социалните мрежи могат да помогнат много на образователните институции да върнат доверието към себе си и да достигнат още повече млади души. Пример е рекламната кампания за деня на отворените врати на Lancaster University, която има над 9 милиона общ брой ангажирания на потребителите в цялото приложение. Чрез TikTok Ads Manager бюджетът за рекламната кампания, проведена с помощта на посланици на университета (повечето алумни или настоящи студенти), е оптимизиран за възможно най-добра цена с оглед на поставените цели. От видеа, целящи разпознаваемост, до такива, водещи до трафик – използвани са всички възможни опции за привличане на внимание. И, да, то е привлечено. Този пример ни показва как за да разберем аудиторията си, понякога трябва да се доверим на нейни представители да измислят и създават криейтива, разбира се, с наше участие.

Рекламните кампании на бизнеса в TikTok продължават да се увеличават, а най-голямото им преимущество е, че изглеждат като органично съдържание. Трудно потребителите могат да различат една добре направена реклама от обикновените клипове, които гледат в приложението. Още примери може да видите тук , а от този линк ще намерите всички последни трендове в платформата.

Искате да научите още за дигиталния маркетинг и съвети за Вашето професионално и личностно развитие? Следете сайта на 9Academy, фейсбук страницата, линкдин и инстаграм профила ни за още полезна информация.

Автор: Кристина Димова


Блог