Блог

Teodora Ruskova 2

Теодора Рускова: 9 Academy дава на участниците толкова, колкото са готови да получат

Професията на Теодора Рускова от Сезон 3 на 9 Academy е свързана с разработване и управление на проекти, финансирани от Европейските структурни фондове. Работата ѝ е динамична, като ѝ се налага да се запознава в детайли с коренно различни един от друг бизнеси. Нейната най-голяма страст в професионален план са иновациите. В личен план обича да пътува, кучето си и народните танци.

Защо реши да се запишеш за участие в 9 Academy?

Когато стартира кандидатстването за Сезон 3, беше минала една година от завършването на магистърската ми степен и имах нужда от нова цел, към която да се насоча в личностното си и професионално развитие. Запознах се с цялата информация относно мисията на 9 Academy и мненията на участниците в предходните сезони, като само за няколко часа вече бях сигурна, че това е предизвикателството, пред което искам да се изправя.

Спомням си, че по време на подготовката на формата за кандидатстване, имах чувството, че разработвам изключително важен проект, който ще ми донесе само положителни емоции, а крайните резултати зависят само от собствената ми ангажираност и желание да се уча. Впоследствие това се оказа истина. Академията надхвърли всичките ми очаквания, като предостави необятен ресурс от знания и само от нас – участниците, зависеше колко ще успеем да си вземем.

С какво те предизвика 9 Academy?

Бих определила себе си като човек, който трудно излиза от зоната си на комфорт и  всяко обучение и специално събитие в 9 Academy за мен бе истинско предизвикателство. Академията успя да ме предизвика още на откриващото събитие, когато  трябваше всеки един от участниците да се представи в рамките на минута и от този момент нататък изненадите не спираха.  След всяко обучение и специално събитие научавах нещо ново не само за бизнеса, но и за себе си.

Кой беше най-полезният от деветте модула за теб? А най-любопитният?

Всеки един от деветте модула ми даде знания, които успях да приложа и продължавам да използвам, както в работата си, така и в отношенията ми към хората и към мен самата. Като най-полезен за мен бих определила модул Маркетинг. Първо, защото е далеч от това, с което се занимавам,  но и защото е важна част от бизнеса. Смятам, че маркетингът, и в частност дигиталния маркетинг, е неразделна част от развитието на всеки съвременен бизнес. Благодарение на обученията в модула опознах тази сфера през очите и опита на истински професионалисти в бранша.

Най-любопитен със сигурност бе модул Предприемачество, който ми донесе много вдъхновение чрез истинските истории зад успеха.  Едно от най-важните неща, които научих за предприемачеството, е колко е важна силата на идеите, мотивацията и постоянството в това, което обичаш.

Какво научи за себе си в 9 Academy и как ти се отрази времето, прекарано в Академията?

Ако мога да събера в една дума това, което ми донесе времето, прекарано в  Академията, то това е промяна. Влязох като човек, тясно профилиран в една област, а си тръгнах с познания в толкова различни сфери, сякаш съм се обучавала в няколко специалности едновременно и то в рамките на шест месеца.

В личен план по време на Академията се изправих пред едно предизвикателство за мен, свързано с говоренето пред публика. Благодарение на приятелската среда, която бе създадена от екипа и участниците, успях да изляза от зоната си на комфорт и да повярвам във възможностите си.

Кое е най-ценното, което 9 Academy ти даде?

Увереността, че в България има много мислещи, инициативни и успели благодарение на собствения си труд млади хора е най-ценното, което ми даде Академията, както и възможността да ги срещна.

Кой е най-яркият момент за теб от 6-месечното преживяване?

Шестте месеца, през които бях част от 9 Academy, ми донесоха много приятни емоции и предизвикателства, но особено ярки за мен остават някои от специалните събития.

Първото е събитието, в което участниците влязоха в ролята на обучители.  Аз представих обучение на тема „Как да финансираме бизнес с европейски средства“. Съботата бе изключително специална, като започна с леко притеснение от предстоящото и завърши с голяма доза вдъхновение и удовлетворение. Всеки един от участниците даде всичко от себе си, за да предаде знанията си на останалите и се създаде изключително приятелска и емоционална атмосфера.

Други събития, които са особено специални за мен, са състезанието в CoKitchen, едно предизвикателство, отправено към нас от Philip Morris, в което бях сред финалистите, модулът за личностното развитие, закриващото събитие и всички прекарани с участниците моменти. 

Какво ще посъветваш бъдещите участници в 9 Academy?​​​​

Академията дава на участниците толкова, колкото са готови да получат. Бих ги посъветвала да бъдат активни и ангажирани, да търсят вдъхновение и съмишленици и да бъдат постоянни в преследването на мечтите си.

Партньори

  • 280 Interactive
  • SOHO
  • ICN.Bg
  • DEVIN
  • YOU & METRO
  • The Business Institute
  • The Duke of Edinburgh's International Award - Bulgaria
  • pCloud
  • ABLE - We Build Leaders