Блог

Kameliq-Ninakova21

„В 9 Academy видях възможността да предам част от моите знания и опит на младите предприемчиви и дейни хора, на които им пука и се противопоставят на маргиналността и инертността“, Камелия Нинакова

Камелия Нинакова се развива и занимава активно с онлайн маркетинг от 5 години. Тя е лектор на редица семинари и обучения и с радост прие поканата на 9 Academy да се включи в екипа от ментори, които ще предадат опита си на участниците в академията. С любопитство разгледахме и блога й, в който тя отразява различни и интересни събития от дигиталния бранш.

За да разберем малко повече за Камелия Нинакова и за предизвикателствата, пред които се изправя в необятната онлайн сфера, си поговорихме след провелото се обучение на тема “Ролята на уеб сайта и как да го маркетираме ефективно онлайн” част от модул “Маркетинг” на 9 Academy.

Ето какво сподели тя с нас:

Завършила сте политология в УНСС, а след това Рекламни комуникации в НБУ. Кога се зароди интересът Ви към онлайн маркетинга и комуникациите?

Още докато учих политология едни от най-интересните за мен предмети бяха именно тези, които са свързани с комуникации – политическа реклама, политически маркетинг, PR, публично говорене. След втори курс започнах работа в ABC Design, където вече интересът ми към онлайн маркетинга се доразви и прерастна в страст. Получи се добра симбиоза – в НБУ получих теоретичната обосновка на материята, а в офиса практикувах успешно наученото.

 

В ABC Design and Communication сте реализирала множество успешни проекти. Бихте ли посочила този, с който се гордеете най-много за 2013 год. и какво беше най-предизвикателното за Вас? 

Най-предизвикателни за мен винаги са били онлайн рекламните кампании. Те са свързани с изграждане на цялостна концепция и това особено много ми допада, защото обичам да създавам и ръководя процеса от началото до края – от идеята, през целите и задачите, след това през създаването на онлайн микса, подбиране на подходящите рекламни канали и формати, до анализа и отчета на постигнатите резултати. През 2013 г. ръководех рекламните кампании на два автомобилни бранда – Mitsubishi Motors и Jeep. И двете кампании постигнаха отлични резултати – клиентите ни бяха много доволни, аз също. Гордея се с проекти, които надминават първоначалните си цели.

 

Онлайн сферата е бързопроменяща се и винаги трябва да сме в крак с тенденциите. Кои са Вашите ориентири в онлайн маркетинга и как „сверявате“ идеите си?

Следя онлайн големи брандове и рекламни агенции, които оперират предимно в САЩ и Великобритания. За мен те задават тенденциите в онлайн маркетинга и уеб дизайна. Винаги се стремя да предлагам на клиентите ни иновативни и нови неща, които след като се реализират да бъдат давани като примери в своята област.

 

Според Вас кои ще са водещите тенденции в България за 2014 г. при онлайн комуникациите и очакват ли се големи промени в развитието им?

Винаги съм казвала, даже в блога си писах по темата Новото голямо нещо в онлайн комуникациите за 2014 (http://www.ninakova.eu/2014/01/thenextbigthing-2014/) , че реалността в България за съжаление не е като тази в европейските държави. Все пак се надявам, че през 2014 г. количествените измерители ще отстъпят пред качествените, а именно няма да има значение колко фена имаме на facebook страницата ни и колко ни следват в twitter, a дали те са истински ангажирана аудитория и как тя работи за нашия успех онлайн. Брандовете ще осъзнаят, че колкото и пари да наливат в реклама, печалбите им няма да се увеличат, ако продуктът им и обслужването офлайн не са на очакваното от клиентите ниво.

 

Споделете с нас какво посъветвахте участниците в 9 Academy за да бъде успешен техният бранд в онлайн пространството?

На първо място да не страхуват от онлайн средата и хейтърите там – няма лоша реклама и въпрос на личностно умение е да си извличаме поуки от критиките.

Планиране, планиране и пак планиране – хаотичните действия и работата на парче са предпоставка за лошо присъствието на бизнеса онлайн. Не бива да се гледа на планирането като закостенял, старомоден начин да вкараш активностите онлайн в ред. Планът трябва да е гъвкав и може да се променя, когато обстоятелствата го налагат.

Всичко започва и свършва с уеб сайта. Той трябва да е крайна точка на усилията онлайн. Никоя социална мрежа не е по-велика от собствения уеб ресурс, върху който брандът има пълен контрол. На социалните мрежи трябва да се гледа като на помощно средство по пътя към  печеленето на клиенти, а не като самоцел.

 

Защо се включихте в 9 Academy?

Винаги съм посвещавала доброволно част от времето си на добри каузи, на каузи в които вярвам, че ще променят средата, ще променят обществото ни. В 9 Academy видях възможността да предам част от моите знания и опит на младите предприемчиви и дейни хора, на които им пука и се противопоставят на маргиналността и инертността. Желая успех на всички участници и с любопитство ще следя развитието им след академията.

Партньори

  • 280 Interactive
  • SOHO
  • ICN.Bg
  • DEVIN
  • YOU & METRO
  • The Business Institute
  • The Duke of Edinburgh's International Award - Bulgaria
  • pCloud
  • ABLE - We Build Leaders