Блог

elitsa-mitcheva

Емоционалната интелигентност ни помага не просто да реагираме на нещата, които ни се случват, а да избираме поведенията си – интервю с Ели Мичева

Повод да ви „срещнем“ с Ели Мичева е Тренингът „Емоционална интелигентност: Свързване със себе си, свързване с другите“, който ще се проведе на 5-7 октомври 2018 г.

Но това кратко интервю с нея е и част от задачата ни да запознаем повече хора що е то емоционална интелигентност и защо е важно да й обръщаме внимание.

Елица Мичева е бакалавър по Психология и магистър по Клинична и консултативна психология  в СУ „Св. Климент Охридски“. Има повече от 7 години опит в сферата на тренингите, обученията, индивидуалното консултиране и психологическoто измерване. Работила е по много програми за личностово развитие и формиране на меки умения както в бизнес организации, така и в неправителствения сектор. Някои от основните й проекти са били посветени на: изследване и повишаване на екипната и лична ефективност, развитие на лидерски компетенции, емоционална интелигентност, комуникативни умения, справяне с конфликти. Сертифициран „Треньор по групово-динамичен тренинг и специалист в асесмънт център“. Квалифицирана е в практикуването на когнитивно-поведенческо консултиране и мотивационно интервюиране. Не на последно място – Ели е един от създателите на програмата за личностно развитие в 9 Academy.

 

Pазкажи ни още малко за себе си :)

Аз съм Ели, психолог, водещ на тренинги и един от създателите на програмата за личностово развитие в 9 Academy. Освен от човешкото развитие и възможността то да бъде подпомогнато, се вдъхновявам от откриването на красиви плажове и интересни планински върхове :) И особено много от възможността да се преживеят залези и изгреви на тях.

Кога и защо реши да се занимаваш с обучения и програми, свързани с личностовото развитие?

Преди около 8 години. Работех с център, предлагащ както индивидуална, така и групова психосоциална работа. Наблюдавах ефекта на груповия процес върху хората, интензитета на промените, колко силен инструмент е самата група, от която получаваме обратна връзка. Оттогава до днес съм правила този избор още много пъти, всъщност той се потвърждава чрез всеки нов проект, метод и хора, с които работя.

Какво е личностово развитие и емоционална интелигентност?

Личностово развитие е процес на промяна/ формиране на наши черти, умения, поведения, който допринася за постигане на адаптивни цели. Не всяка промяна на личността е развитие. Да развиваме личността си обаче също не значи да ставаме бързо и непременно по-щастливи, а да сме по-осъзнати и да действаме в съответствие с нуждите и целите си.

Развиването на емоционална интелигентност е част от личностовото развитие. Тя описва способността ни да разпознаваме и назоваваме емоциите си и тези на другите, умението да управляваме и изразяваме чувствата си по здрав начин.

Как емоционалната интелигентност помага и вреди?

Помага за успеха ни в използването на емоционалната „информация“ за нас и другите в стремежа ни към определени цели. Помага ни не просто да реагираме на нещата, които ни се случват, а да избираме поведенията си.

„Вреди“ не е думата, която бих използвала, но при всички положения има случаи, когато емоционалната интелигентност не води до по-добри взаимоотношения. Големи различия в нивата на емоционална интелигентност например могат да доведат до неслучване или прекъсване на значими връзки. Това е особено вярно, когато едната страна от дадена двойка например се развива, а другата не. Балансът в системата се променя, старите отношения не работят вече, а новите често се възприемат като неразбираеми или застрашителни.

С какво тренингът „Емоционална интелигентност: Свързване със себе си, свързване с другите“ ще изненада участниците?

С това колко много неща в живота си правим и повтаряме без изобщо да си даваме сметка. С това, че имаме доста шансове за промяна, ако ги идентифицираме и експериментираме. С това колко е полезна личната ни история като източник на емоционални „данни“. Не на последно място – с това колко прагматично може да се ползва емоционалната интелигентност. И с уникалните истории, които си донесе всеки участник :)

 

Подробна информация за тренинга и как да се запишете можете да откриете тук:

http://9academy.com/trening-emocionalna-inteligentnost-svurzvane-sus-sebe-si-svurzvane-s-drugite/

Партньори

  • 280 Interactive
  • SOHO
  • ICN.Bg
  • DEVIN
  • YOU & METRO
  • The Business Institute
  • The Duke of Edinburgh's International Award - Bulgaria
  • pCloud
  • ABLE - We Build Leaders