Побеждавайки с позитивизъм - 9Academy
Кандидатстване

Побеждавайки с позитивизъм


Побеждавайки с позитивизъм 1

Побеждавайки с позитивизъм

Прекарах чудесно коледните и новогодишни празници! За първи път, откакто се разделихме след гимназията, всичките ми приятели се прибраха – и от България, и от чужбина. Цялата нощ от 22 декември до 4 януари ми остави прекрасни преживявания, много смях и малко махмурлук. 😉

Малко или много сме се променили заради различния начин на живот и средата, от която сме придобили малко по-различен начин на мислене. Няма да изброявам всеки накъде се е „пръснал“, но предполагам и вие имате приятели и съученици, които са отишли да учат в различни краища на Европа.

Мога да обобщя, че масово хората останали в България са станали по-негативни, а хората, живеещи в чужбина, все повече се учудват на лошото обслужване и злите коментари на хората в дискотеката, например. Не че се правят на претенциозни и чужденци, познавам си хората, всички са искрени и добрички, просто човек бързо свиква на хубавото и дори забравя улици, след като живее повече от 4-5 години навън. Двете седмици през зимата и лятото не винаги са достатъчни, да не говорим, че някои ги ограничават и до единия сезон само.

Тук някой може би ще възкликне „Ами такива са ни политиците! Такъв ни е животът!“. Аз бих казала: „Така сме си го направили ние“. Но не мисля да пиша статия, в която и аз да се оплаквам, а да ви покажа как човек винаги може да намира позитивното, дори и в най-изнервящите ситуации. Например, чакаш повечко в банката – ами на този студ (в момента, а лятото пек) поне си на топло (на хладно).
Беше ми попаднала една книга, която няма да се правя, че съм прочела, просто я прегледах набързо, но пък на вас може да ви допадне и да искате да си я прочетете: Spiritual Awakening The Easy Way.

В нея авторът разказва как кучето на неговия съсед му е помогнало да достигне до духовни проникновения.

Не се смейте! Знам, че звучи смешно, но пък аз съм на мнение, че колкото повече черпим вдъхновениe от природата и наблюдаваме нейната ефективност и чудесно построена либерална икономика, толкова повече ще достигнем до истините, свързани с нашата същност и забравен начин на живот. Много е готино, че имаме воля, но лошото е, че имаме и его, което понякога надделява в нашите волеви действия.

Ето накратко ПЕТТЕ духовни урока, които можем да научим от кучетата:

1) Докосването е полезно за вашето здраве:
Доказано е научно, че прегръщането, гушкането и нежното докосване между хората, например от майката към детето или между съпрузите, повишава техния имунитет, помага на детето да развие нервната си система и като цяло повишава хормоните ви на щастие, които са силен антидот срещу стреса и всякакви заболявания. Нивата ви на окситоцин и серотонин се повишават и това ви помага да оздравеете по-бързо, ако сте болни, намалява стреса, кръвното ви налягане, също така спомага за намаляване на безпокойството и дори подобрява паметта ви. Неслучайно нашите космати приятели постоянно обичат да ви близват, да се отъркват във вас и направо си умират от кеф, когато ги милвате (освен ако нямате сиамска котка, тогава гушкайте хладилника, по-безопасно е 😀 , но е доказано също, че мъркането на котките има ползотворен ефект, защото вибрациите, които създават влияят положително на организма ви).
Но нека се върнем на кучетата, личи си, че съм повечко cat-person, признавам, след тази статия ми се прииска да си взема куче!

2) Всичко се случва СЕГА:
Как кучетата се отнасят с времето? Ами никак, просто всичко, което ги интересува, е какво ще се случи сега, сега, сега, пръчка? Сега? Ммм, дай насам, сега! Не се тревожат за бъдещето и не премислят миналото. Кучетата просто наблюдават какво се случва сега, следят ви с поглед или с нос, а това ги кара да се ентусиазират или да полегнат за малко със затворени очи и да си починат. Защо не правим същото? Не е нужно постоянно да премисляме всичко в животите си, ако нещо, което се случва ни ентусиазира – чудесно, насладете му се и се хвърлете с пълна сила! Ако пък това, което ви се случва не е толкова важно за вас, просто преминете спокойно през него, докато не дойде следващото вдъхновяващо събитие или случка.

3) Няма нищо лошо да живеем „простичко“
Ако сме способни да се радваме на малките неща в живота, сме напълно щастливи! Все пак ние не сме само нещата, които притежаваме или хората, които познаваме. Просто излезте навън, разходете се на чист въздух, порадвайте се на слънцето или пък на снежната зима, която ви дава повод да пиете греяно винце! Няма нищо по-хубаво от това да можем да се радваме на живота!

4) Никой не е съвършен!
Ще си позволя да перифразирам книгата. Съседското куче, което е вдъхновило Тим да напише книгата, се казва Сами. Той разправя за своя духовен учител, че в един момент Сами е разбрал, че се харесва на Тим. Затова сега всеки път като го види, скача върху него и го олигавя целия. Затова Тим трябва всеки път да си сменя дрехите и да си взема душ след среща със своя духовен учител. Ха-ха, много добре казано – да не се дразним на малките несъвършенства на хората около нас, особено на най-близките ни и да приемаме с усмивка техните „лоши“ навици, а не като лунатици все да им правим забележки!

5) Играй си, играй си, играй си!
Кучетата прекарват часове от времето си в игра, без да си мислят постоянно за времето. Останалото време го прекарват като спят или просто мятат опашка, изглеждайки щастливи без причина. Може би най-важният урок, който можем да научим от тях, е да не приемаме нещата от живота прекалено сериозно, да си играем повече, дори и да сме възрастни и да сме щастливи без причина 🙂

Това е моето послание към вас – каквото и да ви се случи, където и по света да се намирате – побеждавайте с позитивизъм!

Боряна Йосифова

 


HR