Борис Колев - 9Academy
Кандидатстване

Борис Колев


Борис Колев 1

Борис Колев е един от най-успешните предприемачи на новото време. Благодарение на  дългогодишният си опит в създаването и развитието на проекти за устойчиво развитие и социална отговорност, той попада в Европейската класация „FERD’s List“ през 2017 г, където е представен като част от 6-те предприемачи с най-голямо социално въздействие в Европа.

По настоячем е изпълнителен директор на CSR Bulgaria – Българската мрежа за корпоративна социална отговорност.

Борис започва своята кариера създавайки първата си компания още на 18 години. Генерален директор и основател на JT International Group – Българска група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации.
Съосновател е на DigiMark, Българска компания за разработката на мобилен софтуер с представителства в Порто, Ню Йорк, Сан Франциско и Солт Лейк Сити. DigiMark постига най-голям ръст сред ИТ сектора в България за 2014 г. и в топ 5 за 2016 г. и 2017 г.  Oт 2015 година Борис е управляващ директор в DigiMark Ventures, която е технологичен инвеститор в серия от български стартъпи.
Сред първите начинания на Борис още от 2007 г. е компанията JT Design, която и до днес е сред водещите уеб студиа в страната, а последната му инвестиция е в биотехнологичния стартъп за генетични изследвания и нутригеномика –  NutriGen.

В началото на 2020 г. Борис основава социалния стартъп Airate, който създава първата в света нано-фибърна филтърна мембрана за прозорци, която пречиства въздуха от вредни частици при проветряване. 

През 2013 г. участва в създаването на първата магистърската програма „Корпоративна социална отговорност и финансов мениджмънт“ във ВУЗФ, която е съвместен проект със CSR Bulgaria. Борис е преподавател в дисциплината „Социално отговорни практики“.

През 2007 г. световното бизнес издание „Business Week Worldwide“ позиционира Борис на 2-ро място сред „Най-успешните млади предприемачи в Европа“. През 2011 г. печели 2-ро място за „Най-добър млад мениджър на България“. През 2013 г. попада в първата класация „30 под 30“  на младите лидери с най-голям потенциал в страната според списание Forbes.

Обучения