Блог

rosko-featured

„9Academy ми дава възможността да се докосна до друга среда, в която искам да подпомогна млади хора да се научат да развиват идеите си”, Ростислав Димитров от екипа на 9 Academy

Ростислав Димитров (по-известен сред нас като Роско) е един от фасилитаторите в 9 Academy. Още със самото стартиране на академията, той е в постоянен контакт с участниците. Постоянно им помага и ги насочва в техните предизвикателства. Защо каузата на 9 Academy е близка на Роско и нямаше нужда да го убеждаваме дълго да се включи, както и с какво друго се занимава – вижте какво споделя самият той:

 

С какво се занимаваш извън организацията и подпомагането на 9 Academy?

Наука и доброволчество. Докторант съм в Технически университет София в областта на автоматизацията на транспортни процеси. В момента работя по създаването на модел на информационна система в железопътния транспорт. Също така доброволствам в Организация на българските скаути, в която съм член от 1997 година, като подпомагам обучението на деца и младежи в цяла България. Член съм и на управителния съвет на Национален младежки форум – организация, в която се опитваме да предоставим възможността младите да вземат думата и да сътворят идеите си.

 

Коя е твоята страст в живота?

Влаковете! Завърших управление на железопътния транспорт и имам правоспособност за управление на електрически локомотив. Да пътувам с влак ми доставя невероятно удоволствие и се радвам, че имах възможност да измина повече от 10 хил. км. с влак в Европа. Радвам се, че имам възможност да пътувам и да черпя информация от срещите си с хора от цял свят.

 

Какви са възможностите и предизвикателствата пред младите хора в България сега?

Възможностите са огромни, а предизвикателствата са навсякъде около нас. В момента в България, на където и да се обърне човек, все нещо не работи както трябва. Това отваря възможности пред младите хора да подобрят средата, в която живеят. Но това изисква усилия и здраво бачкане. Няма лесен начин. Предизвикателствата не са лесни, иначе няма да бъдат предизвикателства.

 

Какво искаш да постигнеш в професионален план и как участието ти в 9Academy ти помага за това?

Според мен ученето е най-важното нещо, което един човек не бива да спира да прави. А учителите са най-важната фигура в този процес, която подпомага младежите да се учат сами, а не както е сега да ги учат. Процесът малко се е обърнал. 9Academy ми дава възможността да се докосна до друга среда, в която искам да подпомогна млади хора да се научат да развиват идеите си. А междувременно и аз да науча много неща от тях.

 

Как се развиха участниците по отделно и като екипи в 9 Academy от старта през януари до сега?

Изключително интересни моменти имаше в академията. От разговорите ми с участници, от тези които отпаднаха и тези, които продължават, забелязвам повишаване на техния капацитет, тяхното желание да се предизвикат и да създадат качествен продукт. Не е лесно да продължаваш в това забързано ежедневие. Животът не спира специално за академията, но участниците доказват характер и това ме радва. Всеки, докоснал се до академията си е взел нещо!

 

Ще продължиш ли участието си в 9 Academy и за второто издание?

Определено да! Имам желание да продължа да помагам в това начинание, защото виждам нуждата от него сред младежите. А опитът от първото издание е много ценен и съм убеден, че аз и екипът, с който работим, ще допринесем за повишаване качеството на второто издание, за да отговори по-добре на нуждите на участниците.

 

Какво ти даде и продължава да ти дава 9 Academy?

Предизвикателства, информация, запознанства с млади и ентусиазирани хора, вяра, че има светлина в края на тунела и тя не е от идващ влак, а от едно прекрасно слънце, което ще изгрее и над нас.

 

Защо реши да участваш в 9 Academy като фасилитатор?

Защото търсех предизвикателства. Когато Байчо ми предложи да бъда част от екипа веднага се съгласих с ясната представа, че нямам идея какво ще се случи! Но съм доволен, че ми предложиха и съм доволен, че приех това предизвикателство. То промени много от вижданията ми за бизнес света.

Партньори

  • 280 Interactive
  • SOHO
  • ICN.Bg
  • DEVIN
  • YOU & METRO
  • The Business Institute
  • The Duke of Edinburgh's International Award - Bulgaria
  • pCloud
  • ABLE - We Build Leaders