Блог

Мария Ивайлова e студентка по журналистика в първи курс в Софийския университет и стажант-репортер в Нова Телевизия. Казва, че 9 Academy й е помогнала много да е там, където иска да бъде и да бъде толкова успешна, колкото винаги е мечтала да бъде в този момент на професионално си и личностно развитие.

Мария Ивайлова: 9А ме предизвикваше да не се страхувам да изричам идеите си на глас, да бъда по-самоуверена, да не се отказвам“

Мария Ивайлова e студентка по журналистика в първи курс в Софийския университет и стажант-репортер в Нова Телевизия.  Казва, че 9 Academy й е помогнала много да е там, където иска да бъде и да бъде толкова успешна, колкото винаги е мечтала да бъде в този момент на професионално си и личностно развитие. 9 Academy предизвиква Мария да бъде по-толерантна към риска – умение, което ѝ е било абсолютно неприсъщо преди участието й в Академията. Вярва, че сега е още в началото на едно интересно пътешествие, но казва, че началото е най-трудният етап от начинанието. Допълва, че другото безценно умение, за което се изисква огромен набор от качества, е да се научиш да не се отказваш, когато падаш, а паденията в началото са много и със сигурност са повече от разцветите, просто не трябва да им позволяваме да ни сриват, а да ги накараме да работят за нас, като ни мотивират да бъдем по-добри от себе си с всеки изминал ден. Краят на Академията е бил едно ново начало за нея. Начало на какво ли? Това е въпрос, чийто отговор е индивидуален и различен за всеки един участник…

 

Защо реши да се запишеш за участие в 9 Academy?

За мен участието в Академията беше изключително полезно. Попълних формата за участие в последната ми училищна лятна ваканция. Една вечер просто прегледах известията си във фейсбук и ми попадна публикация, свързана с Академията. Заинтригува ме. Разгледах всички снимки в сайта и на страницата на Академията и видях едни греещи, щастливи и изпълнени с позитивна енергия хора.  И тогава си казах: „Искам да съм като тях!” Изчетох всички статии, публикации в Дневника на 9А… Просто разгледах и прочетох всичко. И интуицията ми подсказа, че има смисъл.

Ключовата фраза, която се запечата в съзнанието ми беше: „Да излезеш от зоната си на комфорт”. И знаех, че в 9А мога да го направя. И не сбърках.

Освен това, знаех че ми предстои промяна, нов живот, нова среда – исках да бъда заобиколена от интелигентни и мотивирани хора, които намерих в Академията и които в момента мога да нарека свои приятели, с които изградихме страхотна социална среда – нашата 9 – академична специфична екосистема. :) С участниците от Академията поддържаме връзка, помагаме си, обменяме идеи, съвети, предложения. Излизаме заедно, както обичаме да казваме „социализираме се”, правим щури неща. Хубавото е, че 9 Academy е отворена общност и благодарение на специалните събития по време на сезона, имахме възможността да се срещаме и с участниците от предишните сезони. В момента сме една голяма Академична група от 3 сезона  и уникален организаторски екип.

С какво те предизвика 9 Academy?

9 Academy ме предизвикваше постоянно  – всяка лекция беше предизвикателство, тъй като те учи на отговорност и солидарност към групата – качества, които в днешното хищническо общество са леко подритнати. Предизвикваше ме да не се страхувам да изричам идеите си на глас, да бъда по-самоуверена, да не се отказвам, да гледам на грешката като на поука, а не като на лоша поличба. Предизвикваше ме да общувам отворено и откровено. Предизвикваше ме да излизам от черупката си всеки път, в който ми се искаше да издигна защитни стени около себе си. Може да се каже, че 9 Academy ми помогна да порасна и да избистря много идеи в главата си, чисто личностни, и съм щастлива, че попаднах там точно в този етап на живота си. Запознах се с по-големи хора от мен, от които черпех вдъхновение и положителен пример. Най-хубавото от всичко е, че 9 Academy не приключва с двучасовата лекция – 9 Academy  е на улицата, в клуба, в кафенето, в бара… 9 Academy е навсякъде – дори във фейсбук известията, защото имаме една специална група, в която споделяме освен бизнес идеи… много забавни и развлекателни предложения, които са си наша малка тайна. :)

Кой беше най-полезният от деветте модула за теб? Защо? А най-любопитният?

Може би модул „Маркетинг” и “HR”, тъй като са теми, от които по принцип се вълнувам повече. Определено не знаех нищо в сферата на счетоводството, финансите  и IT  и в Академията научих много. Честно казано, не вярвах, че ще ми влезе нещо в главата, защото тези сфери винаги са били мнооого далеч от съзнанието ми. Но благодарение на професионализма на обучителите, научих основните неща и си взех много. Обучителите в 9А са прекрасни, силни аплодисменти за всеки един от тях. Те умеят да обясняват нещата хем разбираемо, хем задълбочено. Лекциите винаги продължаваха след определеното време, защото се превръщаха в дискусии с обратна връзка и въпросите и отговорите не спираха. А обикновено след лекциите вечеряхме заедно – нерядко и обучителите и организаторите идваха с нас. Затова си знаех – вечерите, в които имам лекция от Академията, съм заета цялата вечер – посвещавах си свободното време на Академията, просто защото беше интересно и хубаво изживяване.

Към края на Академията пропуснах няколко поредни лекции, за което съжалявам, но понякога форсмажорните обстоятелства в живота ти поставят ограничения.

Освен деветте модула, 9 Academy предлага много изненади, които няма как да опиша в рамките на 10 листа. :)

Какво научи за себе си в 9 Academy и как ти се отрази времето, прекарано в Академията?

Научих, че организацията на времето е много, много важно умение, което все още се боря да развия, но не успявам. Но не се плаша, защото все още се уча и работя върху себе си. Страшнoто е, ако се откажеш. „Трябва да се изгубиш, за да се намериш.” ни каза Деси Бошнакова на откриващото събитие на Сезон 3 на Академията… и наистина го вярвам.

Кое е най-ценното, което 9 Academy ти даде?

Трудно е да степенувам кое е „по” и кое е „най”, защото 9 Academy ми даде много, просто беше изживяване за мен. Може би нещото, за което съм най-благодарна е, че срещнах тези хора… те наистина са прекрасни. Говоря за участниците от нашия и предишните сезони, обучителите и организаторите. Всички те са прекрасен пример за хора, които „случват неща”, както ни казваше Люба. 9 Academy е хората. А тези хора там правят много.

Кой е най-яркият момент за теб от 6-месечното преживяване?

Най-ярък момент… специалните сибития и рефлексиите. Наистина няма как да ги опиша в кратък формат. Други ярки моменти са купоните с 9 Academy… винаги са звездни и академични.

Какво ще посъветваш бъдещите участници в 9 Academy?​​​

Попълнете формата за участие без да се колебаете. Препоръчвам Академията на всеки човек, който иска да прави интересни и полезни неща и който иска да се срещне с вдъхновяващи хора. Излезте от черупката си! Много ще се радвам, ако с  някой от вас, който чете тези редове, се срещнем на някое събитие, организирано от Академията. 9 Academy не е училище, не е просто академия. 9 Academy е…

 

Партньори

  • 280 Interactive
  • SOHO
  • ICN.Bg
  • DEVIN
  • YOU & METRO
  • The Business Institute
  • The Duke of Edinburgh's International Award - Bulgaria
  • pCloud
  • ABLE - We Build Leaders